Stadgar för Garberg-Grönsbergs Viltvårdsområdesförening.
Föreningen förvaltar Garberg-Grönsbergs viltvårdsområde A 39 02 003 i W län.
Jaktvårdsområde som finns vid lagen om viltvårdsområdens ikraftträdande anses som ett viltvårdsområde bildat enligt denna lag.
Länsstyrelsen har
genom beslut den 2/10 2003 fastställt 1-9 och 18-20 §§ i följande stadgar
Viltvårdsområdets omfattning
Viltvårdsområdet består av fastigheter (delar av fastigheter) och samfälligheter. Av en hos länsstyrelsen förvarad karta framgår viltvårdsområdets omfattning och gränser.
Till fastigheterna och samfälligheterna hörande vattenområden ingår i viltvårdsområdet.
Har sedan viltvårdsområdet bildats anslutning eller uteslutning skett av fastighet (fastighetsdel) eller samfällighet framgår detta av fastighetsförteckningen, vilken genom föreningen hålls aktuell.
Viltvårdsområdets beståndstid
Viltvårdsområdet består till dess på markägares begäran länsstyrelsen beslutar om viltvårdsområdets upplösning.
1 §
Ändamål & medlemskap
Föreningens syfte är att främja viltvården, jakträttsinnehavarnas och markägarnas gemensamma intressen genom en samordning av jakten och viltvården.
Den som äger mark som ingår i viltvårdsområdet är medlem i föreningen. Sådan medlem kallas markägare.
Den som genom godkänd upplåtelse har rätt att under minst ett år jaga inom viltvårdsområdet ska efter ansökan upptas som medlem i föreningen på den tid upplåtelsen gäller om inte särskilda skäl föranleder annat. Sådan ansökan ska vara styrelsen till handa före jaktårets början.
2 §
Rösträtt och beslut
A. Årsstämma
Årsstämman är föreningens högsta beslutande instans.
Medlemmarnas rätt att delta i beslut som rör föreningens angelägenheter utövas på årsstämman.
För årsstämma gäller följande.
I den utsträckning det är förenligt med jaktlagstiftningens bestämmelser om jakttider och om tillstånd till jakt beslutar markägare, om det behövs med hänsyn tagen till viltvården att älg, kronhjort och dovhjort samt rådjur och annat småvilt får jagas
1. inom hela viltvårdsområdet oberoende av fastighetsgränserna (områdesjakt),
2. och därvid bara tillsammans med andra jakträttshavare inom området (gemensamhetsjakt).
I den utsträckning det är förenligt med jaktlagstiftningens bestämmelser om jakttider och om tillstånd till jakt beslutar markägarna om områdesjakt och gemensamhetsjakt efter björn, järv, varg, lo och vildsvin om det uppenbart behövs för att begränsa skador av sådant vilt.
Markägare beslutar huruvida det skall krävas tillstånd (jakträttsbevis) för områdesjakt och gemensamhetsjakt enligt ovan.
Markägare beslutar om eventuella avgifter enligt 6 §.
Markägare beslutar om godkännande av upplåtelse eller överlåtelse enligt 7 §.
Markägare beslutar i frågor om fastighets undantagande från jakt enligt 8 §.
I övriga frågor har varje medlem en röst.
Rösträtt utövas personligen, genom ombud eller genom behörig företrädare. Varje medlem har en röst. På begäran av fastighetsägare skall röstetalet i fråga där endast fastighetsägare har rösträtt i stället beräknas efter fastigheternas i området ingående areal. Ingen får rösta för mer än en femtedel av det på stämman företrädda röstetalet. Denna bergänsning omfattar också fall då röstning görs med fullmakt från annan.
Som årsstämmans beslut gäller den mening som företräds av det högsta röstetalet. Vid lika röstetal avgörs val genom lottning och i andra frågor gäller den mening som biträds av mötets ordförande. Är denne ej röstberättigad avgörs frågan genom lottning.
Medlem har yttrande och förslagsrätt även i sådana frågor där hon inte har rösträtt.
B. Styrelse
För föreningen finns en styrelse.
Årsstämman utser ordförande, kassör och ledamöter i styrelsen för en period av två år. Styrelseledamöter och suppleanter ska vara medlemmar i föreningen. Minst halva antalet medlemmar i styrelsen ska vara markägare eller ställföreträdare för markägare.
Styrelsen är beslutsför när över häften av antalet ledamöter är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening som erhållit flest antal röster eller vid lika röstetal, den mening som biträds av ordföranden.
3 §
Jaktutövning
A. Jakt efter älg
Jakten efter älg bedrivs i form av en för de jaktberättigade gemensam jakt eller som jakt inom egen sektion.
Den gemensamma jakten ska organiseras och ledas av jaktledare som utses på årsstämma eller på årsstämmans uppdrag av styrelsen.
För jaktledare ska finnas en på stämman fastställd instruktion. Deltagare i gemensam jakt är skyldig att följa jaktledares anvisningar.
Årsstämman beslutar om villkoren för deltagandet i jakten, avskjutningens omfattning – varvid hänsyn ska tas till viltskador, tid och sätt för jaktutövningen – samt grunderna för fördelning av jaktbyte.
Grönsbergs skifteslag omfattande ca 600 ha skall utgöra egen sektion för älgjakt. De som har rätt till jakt inom sektionen utser själva jaktledare, tid och sätt för jaktutövningen samt grunderna för fördelning av jaktbyte. I övrigt beslutar årsstämma.
B. Jakt efter annat villebråd än älg
Jakten bedrivs av alla jaktberättigade inom hela viltvårdsområdet.
Jakt på björn, varg, lo och vildsvin får årsstämman besluta om, endast om det uppenbart behövs för att begränsa skador av sådant vilt.
Sådana beslut skall fattas årligen på årsstämma.
Årsstämma beslutar om avskjutningens omfattning – varvid hänsyn bl a ska tas till viltskador .
4 §
Jakträttsbevis och jaktgästbevis
För jakt inom viltvårdsområdet krävs jakträttsbevis eller jaktgästbevis i den utsträckning som anges i denna paragraf.
Bevis utfärdas av den som stämman eller styrelsen utser.
Efter sin i viltvårdsområdets ingående areal har varje markägare rätt att lösa ett för jakt efter älg gällande jakträttsbevis för varje påbörjat 50-tal ha och/eller ett för övrig jakt gällande jakträttsbevis för varje påbörjat 50-tal ha.
De som har jakträtt på grund av avtal ska för varje jakträttsbevis disponera jakt på minst 50 ha ingående i viltvårdsområdet. Jaktberättigad kan i den utsträckning och på de villkor årsstämma beslutar, erhålla särskilt jakträttsbevis efter särskilt villebråd och/eller jakt under viss tid.
Jaktgästbevis får lösas i den utsträckning och på de villkor årsstämma beslutar. Årsstämma kan även besluta om särskilda villkor för jakt på jaktgästbevis.
Där två eller flera samfällt är ägare av fastighet bör jakträttsbevis utställas på delägarna gemensamt men sådant bevis gäller endast för en delägare i taget.
Ägs fastighet av dödsbo, bör jakträttsbevis utställas på dödsboet. Sådant bevis gäller endast för en dödsbodelägare i taget.
Ägs fastighet av bolag, förening eller annan juridisk person än dödsbo, bör jakträttsbevis utställas på fysisk person i enlighet med anmälan till styrelsen.
Årsstämma kan efter ansökan besluta om utfärdande av extra jakträttsbevis i det fall där samäganderätts-, dödsboförhållanden eller andra särskilda skäl motiverar detta.
5 §
Avvisning av jaktdeltagare och återkallelse av jaktbevis
Jaktledare har rätt att, med omedelbar verkan, från fortsatt deltagande i gemensam jakt, avvisa den som:
1. bryter mot av årsstämma fastställda regler för jakten
2. inte följer jaktledares anvisningar för jakten
3. handskas vårdslöst med skjutvapen
4. är onykter
Jaktledare ska snarast anmäla avvisning av jaktdeltagare till styrelsen.
Styrelsen kan besluta att avstänga en jaktdeltagare som bryter mot årsstämmans beslut.
Avstängning får ske för en tid av längst ett år. Före sådant beslut ska innehavaren av beviset beredas tillfälle att yttra sig.
6 §
Avgifter
Årsstämma fastställer avgifter för jakträttsbevis och jaktgästbevis. Avgiften får inte fastställas till olika belopp för jakträttsbevis av samma slag.
För särskilda jakträttsbevis får dock avgifterna fastställas till olika belopp allt efter den jaktutövningsrätt som beviset medger.
Avgifternas storlek ska anpassas till och utnyttjas för föreningens verksamhet.
Årsstämma kan även besluta om särskilda avgifter för fällt villebråd.
Avgifter avseende fällt villebråd ska enligt årsstämmas beslut utdelas till markägarna i proportion till deras arealinnehav inom viltvårdsområdet.
Medlem som inte utövar jakt erlägger inga avgifter.
7 §
Jakträtt och jaktutövningsrätt kan upplåtas eller överlåtas genom:
A. Avtal om upplåtelse av jakträtt eller jaktutövningsrätt (rätt att lösa jakträttsbevis)
B. Överlåtelse av jakträttsbevis
C. Inbjudan av jaktgäst
A. Avtal om upplåtelse av jakträtt m m
Avtal om upplåtelse av jakträtt eller jaktutövningsrätt ska upprättas skriftligen. Upplåtelsen skall för att berättiga till jakt inom viltvårdsområdet godkännas av stämman.
Godkännande får vägras endast om den till vilken jakträtt upplåts inte förfogar över mark inom viltvårdsområdet i den omfattning som anges i § 4 eller om upplåtelsen annars kan anses olämplig med hänsyn till viltvården eller på annat sätt till avsevärd olägenhet för medlemmarna.
B. Överlåtelse av jakträttsbevis
Överlåtelse av jakträttsbevis får ske, till annan markägare som löst eget bevis, till markägares make, föräldrar, syskon, barn, barnbarn och deras samboende eller till någon som hör till överlåtarens hushåll eller har fast anställning hos markägaren. Sådan överlåtelse ska anmälas till styrelsen.
Markägare får överlåta jakträttsbevis till föreningen. Sådant bevis kan av föreningen vidareöverlåtas.
Vid överlåtelse ska på jakträttsbeviset antecknas namnet på den till vilken beviset överlåtits samt den tid överlåtelsen omfattar. Överlåtelsen är inte giltig utan sådan anteckning, som ska vara undertecknad av markägaren.
C. Inbjudan av jaktgäst
Jaktgäster får inbjudas enligt av årsstämma beslutade regler. Rätten att lösa jaktgästbevis får överlåtas till föreningen. Sådant bevis kan av föreningen vidareöverlåtas.
8 §
Särskild fridlysning
På begäran av markägare ska hans fastighet undantas från jakt så länge jakt inte utövas av markägaren själv eller av någon till vilken han upplåtit sin rätt. Ansökan om fastighets fridlysning ska ske hos styrelsen. Beslut om fridlysning fattas av årsstämma.
9 §
Åtgärder för jakt och viltvård
Markägare är skyldig att tåla att åtgärder som behövs för viltvården vidtas på hans mark inom viltvårdsområdet, om det inte medför olägenhet av betydelse.
10 §
Viltstatistik
Den som jagat inom området är skyldig att årligen, före dag som styrelsen bestämmer, till styrelsen lämna skriftlig uppgift på det antal villebråd av varje slag han fällt eller fångat inom viltvårdsområdet under den tid beviset omfattar.
11 §
Ordinarie årsstämma
Ordinarie årsstämma hålls årligen på tid och ort som styrelsen bestämmer. Dock senast den 31/7.
Vid denna stämma ska följande ärenden behandlas:
1. Val av ordförande för stämman
2. Val av sekreterare
3. Val av två justeringsmän
4. Fråga om stämman utlysts i behörig ordning
5. Fastställande av röstlängd
6. Styrelsens och revisorernas berättelser och fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
7. Fråga om användning av eventuellt överskott från föregående räkenskapsår
8. Styrelsens förslag till utgifts- och inkomststat
9. Fastställande av regler för jaktutövning och viltvård samt instruktioner för jaktledare
10. Fastställande av avgifter för jakträttsbevis, jaktgästbevis och eventuella arrenden samt i förekommande fall för fällt villebråd under jaktåret.
11. Framställningar från styrelsen och motioner från medlemmarna
12. Frågor om godkännande av upplåtelse och överlåtelse av jakträtt inom viltvårdsområdet
13. Antagande av nya medlemmar
14. Val av kassör och ordförande för styrelsen
15. Val av övriga styrelseledamöter jämte suppleanter
16. Val av revisorer jämte suppleanter
17. Val av utfärdare av jakträtts- och jaktgästbevis.
18. Beslut om hur årsstämmans och styrelsens beslut samt kallelse till årsstämman ska delges medlemmarna.
19. Val av valberedning
20. Övriga frågor
12 §
Extra årsstämma
Extra årsstämma ska hållas då styrelsen finner anledning därtill, då det begärts av minst en femtedel av markägarna, eller av fastighetsägare som äger mer än en femtedel av viltvårdsområdets areal. Vid extra stämma får beslut fattas endast i frågor som angetts i kallelsen.
13 §
Kallelse till årsstämma
Kallelse till årsstämma ska ske minst 8 dagar före stämman.
14 §
Motioner
Medlem kan genom motion väcka förslag rörande föreningens verksamhet. Motion ska vara styrelsen till handa senast under april månad.
15 §
Styrelse
Styrelsen ska ha sitt säte i Garberg och ska bestå av ordförande, kassör samt 3 ledamöter och 2 suppleanter.
Styrelseledamöter och suppleanter utses för två år i sänder om inte årsstämma beslutar annat.
16 §
Styrelsens åligganden
Styrelsen företräder föreningen, ansvarar för dess tillgångar, förvaltar dess angelägenheter och verkställer årsstämmans beslut.
Det åligger styrelsen:
1. att föra noggranna räkenskaper
2. att hålla fastighets- och medlemsförteckningen aktuell och före varje årsstämma upprätta röstlängd
Ändring av äganderätten till eller omfattningen av en i viltvårdsområdet ingående fastighet skall av ägaren anmälas till styrelsen, som har att införa sådan ändring i fastighetsförteckningen. Detsamma gäller om ansluten fastighet erhåller ändrad fastighetsbeteckning.
3. att till årsstämma inkomma med förslag till jakt- och viltvårdsåtgärder och förslag till regler för jakutövningen under jaktåret, vilka regler bör avse:
a. Avskjutning med hänsyn till villebrådstillgång och viltskador.
b. Eventuella begränsningar i jakttider
c. Avgifter för jakträttsbevis och jaktgästbevisd. Eventuella arrenden
e. Eventuella avgifter för visst slag av villebråd
f. Former för gemensam jakt och krav på skjutprov
4. att genom den som stämman därtill utser utfärda och utlämna jakträttsbevis och jaktgästbevis
5. att förekommande fall tillse att licensansökningar inges till vederbörande myndighet
6. att ansvara för genomförandet av beslutade jaktvårdsinsatser, samt hålla viltvårdsområdets gränser markerade.
7. a) att medverka till frivilliga byten av jakträtt och arrendering i samordnande syfte
b) att avge förslag i frågor som avser överlåtelse av jakträttsbevis och jaktgästbevis till föreningen och om villkoren härför samt om vilkoren vid vidareöverlåtelse
c) att framlägga förslag till stämman avseende upplåtelser (se § 7 A)
17 §
Räkenskapsperiod och revision
Föreningens räkenskapsperiod omfattar tiden 1/5 – 30/4.
För granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper utses årligen på årsstämma två revisorer och två suppleanter.
Räkenskaperna ska vara avlämnade till revisorerna senast 14 dagar efter räkenskapsårets utgång och revisionen avslutad före närmast följande ordinarie årsstämma.
18 §
Överklagande av beslut
Beslut av viltvårdsområdesföreningens stämma eller styrelse får överklagas hos länsstyrelsen av den vars rätt berörs av beslutet, om beslutet gått honom eller henne emot, i frågor som gäller
1. jakt och annan viltvård,
2. medlemskap i föreningen enligt lagen om viltvårdsområde 4 §,
3. avstängning från områdesjakt enligt lagen om viltvårdsområde 26 §,
4. upplåtelse och överlåtelse av jakträtt enligt lagen om viltvårdsområde 27 §,
5. avgift enligt lagen om viltvårdsområde 29 §, eller
6. uteslutning ur föreningen enligt lagen om viltvårdsområde 33 § andra stycket.
Överklagandet skall ha kommit in till länsstyrelsen inom fyra veckor från dagen för beslutet. I fråga om överklagande av styrelsens beslut räknas dock tidsfristen från den dag klaganden fick del av beslutet.
Föreningsstämmans eller styrelsens beslut skall gälla även om det har överklagats, om inte länsstyrelsen beslutar annat.
19 §
Ändring av stadgar
Beslut om ändring av stadgarna fattas på årsstämma. Beslut är giltigt endast om det har fattats på två på varandra följande stämmor och inte bestrids av mer än en femtedel av fastighetsägarna eller av de fastighetsägare som äger mer än en femtedel av viltvårdsområdets areal och om beslutet avser §§ 1-9 och 18-20, fastställts av länsstyrelsen.
Beslut om ändring av stadgarna är giltigt endast om ändringsförslaget funnits med i kallelsen till stämman.
20 §
Upplösning av förening
Upplösning av föreningen kan ske på sätt som anges i lagen om viltvårdsområden. Överstiger vid upplösningen av föreningen dess tillgångar skulderna ska överskottet skiftas mellan markägarna enligt grunder som årsstämman beslutar.
Tillbaka till första sidan